Zapri

Novice


ESSA predstavlja Software Skills Strategy

ESSA predstavlja Software Skills Strategy

S ciljem, da premostimo vrzeli v znanju s področja programskega inženirstva v sklopu projekta European Software Skills Alliance (ESSA) predstavljamo Software Skills Strategy for Europe.

Glas gospodarstva: Trendi gredo v smeri avtomatizacije in  prožnosti

Glas gospodarstva: Trendi gredo v smeri avtomatizacije in prožnosti

Jerneja Srebot v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Podjetje Gartner je objavilo najpomembnejše strateške tehnološke trende za leto 2022, za katere menijo, da bodo pomembno vplivali na uspešnost podjetij v bodoče. Svet stremi k čim večji avtomatizaciji in velik del razvoja se odvija prav na tem področju.

Glas gospodarstva: Šola prihodnosti vključuje digitalizacijo  in umetno inteligenco, a tudi kritično  razmišljanje

Glas gospodarstva: Šola prihodnosti vključuje digitalizacijo in umetno inteligenco, a tudi kritično razmišljanje

Ana Vučina Vršnak v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Na osrednji evropski konferenci slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju izobraževanja so ključni akterji poudarili, da je treba izobraževanje nadgraditi s pomočjo digitalizacije in umetne inteligence (UI), učitelje dodatno opremiti s sodobnimi digitalnimi kompetencami in šolam omogočiti sodobno tehnologijo. Brez razvijanja kritičnega razmišljanja in čustvenih kompetenc pa ne bo šlo.

Glas gospodarstva: Pomanjkanje strokovnjakov za IT, pa  kljub temu le peščica podjetij omogoča izobraževanje na področju digitalnih  veščin

Glas gospodarstva: Pomanjkanje strokovnjakov za IT, pa kljub temu le peščica podjetij omogoča izobraževanje na področju digitalnih veščin

Glas gospodarstva - digitalizacija: Razumevanje digitalizacije in različnih dimenzij računalništva in informatike je del veščin, ki jih v 21. stoletju potrebuje vsaka oseba. Po drugi strani pa morajo podjetja poskrbeti za to, da digitalno pismeni pri njih tudi ostanejo.

Glas gospodarstva: Prekomejni prenosi osebnih podatkov  med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

Glas gospodarstva: Prekomejni prenosi osebnih podatkov med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

Špela Ajdišek Robič v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) je poleg enotnih pravil za varstvo osebnih podatkov v EU postavila tudi pravila za morebiten prenos teh podatkov v tretje države. Po odmevni razveljavitvi »zasebnostnega ščita« v letu 2020, ki je pred tem omogočal prenos podatkov iz EU v ZDA, je ta skladno s pravili GDPR mogoč na drugih pravnih podlagah – predvsem na podlagi standardnih pogodbenih klavzul.

ESSA knjižica: 12 idej za spopadanje s pomanjkanjem strokovnjakov iz področja programske opreme

ESSA knjižica: 12 idej za spopadanje s pomanjkanjem strokovnjakov iz področja programske opreme

Pred kratkim je ESSA izdala Evropsko strategijo programskih veščin (the European Software Skills Strategy). Njen namen je zmanjšati vrzel med povpraševanjem po strokovnjakih s področja programskega inženirstva in dejansko ponudbo teh spretnosti na trgu dela. Preberite si tudi e-knjižico, ki vsebuje primere dobrih praks na področju spopadanja s pomanjkanjem strokovnjakov v sektorju programske opreme.

Kakšne profile in spretnosti s področja programskega inženirstva resnično potrebujemo v Evropi?

Kakšne profile in spretnosti s področja programskega inženirstva resnično potrebujemo v Evropi?

POROČILO ESSA: “Razvijalec-ka” je eden izmed najbolj iskanih profilov na področju programske opreme.

Bela knjiga: Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost

Bela knjiga: Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost

Neprofitna fundacija FIWARE je izdala belo knjigo "Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost" (White Paper on Smart Digital Economy - What Has Open Source Gotta Do With It?). Pri nastajanju dokumenta je sodelovala tudi IKT horizontalna mreža.

Glas gospodarstva: Slovenski ekipi prvič na dveh večjih  tekmovanjih

Glas gospodarstva: Slovenski ekipi prvič na dveh večjih tekmovanjih

Gregor Spagnolo v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Vaja Locked Shields poteka od leta 2010. Aprila letos se je slovenska ekipa strokovnjakov s področja kibernetske varnosti prvič udeležila vaje Locked Shields 21. Pol leta zatem so svoje znanje o kibernetski varnosti preizkusili še mladi kibernetski nadobudneži, ki so zastopali Slovenijo na Evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021.

Vabljeni na Logistični kongres 2022

Vabljeni na Logistični kongres 2022

LOGISTIČNI KONGRES 2022 - Oskrbovalne verige v znanosti in praksi (6. do 8. april 2022, Lokacija: Grand Hotel Bernardin – Portorož). Člani ZIT in IKTHM s kodo LOGIKT imajo 10% popust pri prijavi.