Novice


Glas gospodarstva: Šola prihodnosti vključuje digitalizacijo  in umetno inteligenco, a tudi kritično  razmišljanje

Glas gospodarstva: Šola prihodnosti vključuje digitalizacijo in umetno inteligenco, a tudi kritično razmišljanje

Ana Vučina Vršnak v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Na osrednji evropski konferenci slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju izobraževanja so ključni akterji poudarili, da je treba izobraževanje nadgraditi s pomočjo digitalizacije in umetne inteligence (UI), učitelje dodatno opremiti s sodobnimi digitalnimi kompetencami in šolam omogočiti sodobno tehnologijo. Brez razvijanja kritičnega razmišljanja in čustvenih kompetenc pa ne bo šlo.

Glas gospodarstva: Pomanjkanje strokovnjakov za IT, pa  kljub temu le peščica podjetij omogoča izobraževanje na področju digitalnih  veščin

Glas gospodarstva: Pomanjkanje strokovnjakov za IT, pa kljub temu le peščica podjetij omogoča izobraževanje na področju digitalnih veščin

Glas gospodarstva - digitalizacija: Razumevanje digitalizacije in različnih dimenzij računalništva in informatike je del veščin, ki jih v 21. stoletju potrebuje vsaka oseba. Po drugi strani pa morajo podjetja poskrbeti za to, da digitalno pismeni pri njih tudi ostanejo.

Glas gospodarstva: Prekomejni prenosi osebnih podatkov  med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

Glas gospodarstva: Prekomejni prenosi osebnih podatkov med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

Špela Ajdišek Robič v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) je poleg enotnih pravil za varstvo osebnih podatkov v EU postavila tudi pravila za morebiten prenos teh podatkov v tretje države. Po odmevni razveljavitvi »zasebnostnega ščita« v letu 2020, ki je pred tem omogočal prenos podatkov iz EU v ZDA, je ta skladno s pravili GDPR mogoč na drugih pravnih podlagah – predvsem na podlagi standardnih pogodbenih klavzul.

ESSA knjižica: 12 idej za spopadanje s pomanjkanjem strokovnjakov iz področja programske opreme

ESSA knjižica: 12 idej za spopadanje s pomanjkanjem strokovnjakov iz področja programske opreme

Pred kratkim je ESSA izdala Evropsko strategijo programskih veščin (the European Software Skills Strategy). Njen namen je zmanjšati vrzel med povpraševanjem po strokovnjakih s področja programskega inženirstva in dejansko ponudbo teh spretnosti na trgu dela. Preberite si tudi e-knjižico, ki vsebuje primere dobrih praks na področju spopadanja s pomanjkanjem strokovnjakov v sektorju programske opreme.

Kakšne profile in spretnosti s področja programskega inženirstva resnično potrebujemo v Evropi?

Kakšne profile in spretnosti s področja programskega inženirstva resnično potrebujemo v Evropi?

POROČILO ESSA: “Razvijalec-ka” je eden izmed najbolj iskanih profilov na področju programske opreme.

Bela knjiga: Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost

Bela knjiga: Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost

Neprofitna fundacija FIWARE je izdala belo knjigo "Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost" (White Paper on Smart Digital Economy - What Has Open Source Gotta Do With It?). Pri nastajanju dokumenta je sodelovala tudi IKT horizontalna mreža.

Glas gospodarstva: Slovenski ekipi prvič na dveh večjih  tekmovanjih

Glas gospodarstva: Slovenski ekipi prvič na dveh večjih tekmovanjih

Gregor Spagnolo v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Vaja Locked Shields poteka od leta 2010. Aprila letos se je slovenska ekipa strokovnjakov s področja kibernetske varnosti prvič udeležila vaje Locked Shields 21. Pol leta zatem so svoje znanje o kibernetski varnosti preizkusili še mladi kibernetski nadobudneži, ki so zastopali Slovenijo na Evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021.

Vabljeni na Logistični kongres 2022

Vabljeni na Logistični kongres 2022

LOGISTIČNI KONGRES 2022 - Oskrbovalne verige v znanosti in praksi (6. do 8. april 2022, Lokacija: Grand Hotel Bernardin – Portorož). Člani ZIT in IKTHM s kodo LOGIKT imajo 10% popust pri prijavi.

IKT horizontalna mreža je postala članica Evropske organizacije za kibernetsko varnost (ECSO)

IKT horizontalna mreža je postala članica Evropske organizacije za kibernetsko varnost (ECSO)

ECSO je organizacija, ustanovljena leta 2016, ki deluje kot partner Evropske komisije za izvajanje dejavnosti javno-zasebnega partnerstva na področju kibernetske varnosti.

Glas gospodarstva: Umetna inteligenca spreminja obraz  kibernetske varnosti

Glas gospodarstva: Umetna inteligenca spreminja obraz kibernetske varnosti

Mitja Trampuž v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: S pospešeno digitalizacijo družbe se pojavljajo tudi njene negativne posledice, in sicer v obliki novih ranljivosti za kibernetske napade. Večina podjetij in organizacij danes ni pripravljenih na sodobne kibernetske grožnje, medtem pa sodobni kibernetski kriminal s pomočjo umetne inteligence doživlja preporod in izjemno rast.