Novice


Izobraževalni programi ESSA za sektor programske opreme in kako jih uporabljati

Sektor programske opreme se hitro razvija in delodajalci iščejo res veliko strokovnjakov s programerskim znanjem, ki bi zapolnili prosta delovna mesta. Hkrati je delodajalcem pomembno, da so njihovi zaposleni obveščeni o novostih – tudi preko usposabljanj, nadgradnjami znanja in prekvalifikacijo.

Z  namenom, da se uskladi potrebe delovne sile po znanju z izobraževalnimi programi, je ESSA izdala naslednjo generacijo izobraževalnih programov za zaposlene v sektorju programske opreme — razvijalce, strokovnjake za DevOps, oblikovalce rešitev, specialiste za testiranje in tehnične specialiste za programsko opremo.

V te programe so vključene tista znanja in veščine, ki jih delodajalci najbolj potrebeujejo [1]. Kompetence, spretnosti in znanje, ki so potrebni za uspeh strokovnjakov v sektorju programske opreme, so vključeni v celoten niz merljivih učnih rezultatov.

ESSA je pripravila devet izobraževalnih programov, ki pokrivajo pet vlog na različnih stopnjah kvalifikacij s področja programske opreme – od poklicnega izobraževanja in usposabljanja (VET) do diplomskega in magistrskega študija.   

2022 ESSA Izobraževalni programi glede na raven EOK  (Evropsko ogrodje kvalifikacij / The European Qualifications Framework - EQF)

 

Tukaj je opisano, kako jih uporabititer kar najbolje izkoristiti.

Delodajalci: Izobraževalni programi zagotavljajo, da imajo posamezniki, ki so jih zaključili, potrebne kompetence za zasedbo ustreznih delovnih mest pri razvoju programske opreme. Pri zaposlovanju ali ko razmišljate o načinih za nadgradnjo znanja ali prekvalifikacijo zaposlenih, vam bodo programi koristno orodje za ocenjevanje usposobljenosti za delo in odkrivanje vrzeli.

Izobraževalne ustanove: Izobraževalni programi pomagajo pri usklajevanju (obstoječih) programov z novimi zahtevami za delovno silo iz sektorja programske opreme in povečajo zaposljivost diplomantov. Pri oblikovanju ali posodabljanju svojih programov jih lahko prilagodite vaši potrebi – vrzel v izobraževalni ponudbi lahko zapolnite z vključitvijo vseh ali le izbranih učnih enot.

Ponudniki usposabljanj: Izobraževalni programi zagotavljajo splošne načine usposabljanj za tiste, ki bi radi profesionalno programirali. Izvajanje usposabljanja je lahko bolj specifično in z ocenjevanjem ter dopolnjevanjem učenčevega osnovnega znanja, veščin in kompetenc celo personalizirano. Vse z namenom, da učeči izpolni možnosti s področja nadgradnje znanja in prekvalifikacije ter karierne možnosti.

Strokovnjaki za programsko opremo: Ostati na tekočem v svoji branži je vseživljenjska izkušnja. Izobraževalni programi vam pomagajo primerjati svoja znanja s pričakovanji delodajalcev, ki zaposlujejo. Z njimi boste tudi prepoznati katere učne rezultate doseči, da ne boste zaostali v znanju.

Za tiste, ki spreminjajo kariero, in ambiciozne strokovnjake s področja programske opreme: sektor programske opreme je v razcvetu in  ponuja številne poklicne priložnosti. Izobraževalni programi lahko usmerjajo vaš proces odločanja in vam omogočajo samoocenjevanje ter hitro prepoznavanje znanja, veščin in kompetenc, ki jih potrebujete za uspešen začetek kariere na področja programske opreme.

Spodaj si lahko prenesete ESSA izobraževalne programe brezplačno.

Junior developer EQF4/5 

Developer EQF6

Developer EQF7

- Junior DevOps expert EQF6 

DevOps expert EQF7 

Junior solution designer EQF6 

Solution designer EQF7 

Technical software specialist EQF4/5 

Test specialist EQF4/5 

 [1] Glede na ESSA poročilo iz leta 2021 o najbolj iskanih profilih na področju programske opreme.


 


 

Fotogalerija