Novice


Arhiv: Predstavitev finalistov za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022

V tem članku predstavljamo tri finaliste za nagrado GoDigital, ki jo bo letos prvič podelilo Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS. Zmagovalec bo razglašen na konferenci GoDigital – Just do IT, Digitalni in zeleni prehod – pot zmagovalcev!, ki bo potekala 24. novembra 2022 na Brdu pri Kranju. Dogodek organizira Združenje za Informatiko in telekomunikacije pri GZS v sodelovanju z IKT Horizontalno mrežo in DIH Slovenije. Strokovna komisija za podelitev nagrade GoDigital je izbrala naslednje finaliste: LED LUKS d.o.o., SRC Infonet d.o.o. in Adria Dom d.o.o. 


Namen nagrade je promoviranje najboljših digitalnih projektov v Sloveniji, pospešiti prenos izkušenj med uporabniki, spodbuditi zavedanje o koristih digitalnih projektov ter pokazati, da se v lokalnem okolju izvajajo kakovostni, sodobni in mednarodno konkurenčni projekti. Z nagrado želimo poslovni javnosti pokazati tudi, kako digitalne tehnologije uporabiti in izkoristiti za trajnostni razvoj, povečanje svoje konkurenčnosti in produktivnosti ter pospešitev razvoja digitalnih produktov in storitev. Več o razpisnih pogojih si lahko preberete tukaj.  

 

Matija Klinkon, CEO, LED LUKS d.o.o.

PRVI FINALIST: LED LUKS d.o.o. je hitrorastoče podjetje, ki je specializirano za razvoj, oblikovanje, proizvodnjo in prodajo LED svetil. Na razpis GoDigital so se prijavili s projektom: Vpeljava celovitega poslovno-proizvodnega digitalnega ekosistema z interaktivnim 3D konfiguratorjem. Od leta 2013 so razvili že več kot 20 družin svetil za pisarniške, arhitekturne, poslovne, javne in industrijske objekte, ki jih odlikujejo visoka kakovost, napreden dizajn, nizka poraba energije in dolga življenjska doba. Hitra rast podjetja je zahtevala spremembo v organiziranju delovanja podjetja, saj je bil obstoječi način sprejemljiv za manjši obseg prometa in dosedanje število strank ter le delno sprejemljiv za nabor izdelkov, ki ima že preko 30 mio različnih kod samo za standardne različice. Zaradi hitre rasti in ker se podjetje želi diverzificirati z izdelki, ki so narejeni po meri glede na specifično željo stranke, je razvilo interaktivni 3D konfigurator, ki je nameščen na spletni strani in omogoča prijazno in enostavno uporabniško izkušnjo, hkrati pa omogoča pridobitev vseh potrebnih tehničnih in drugih dokumentov na kraju samem. S pomočjo konfiguratorja si stranka lahko oblikuje svetilko po meri na milimeter in obliko linije natančno. Konfigurator s pomočjo vhodnih informacij avtomatsko izdela 3D risbe, tehnično dokumentacijo in specifikacije za proizvodnjo (eksplozijske risbe vsakega segmenta svetilke, risbe za izrez, obdelavo), ter kosovnico (BOM) v ERP sistemu.

 

Podjetje je nadalje razvilo tudi AR aplikacijo, ki je neposredno povezana s konfiguratorjem in omogoča pogled postavitve svetilk v realen ambient. S tem podjetje vpeljuje celovit poslovni model in digitalno transformacijo vseh ključnih poslovnih funkcij, s katerimi poenostavljamo naročanje, pregled in proizvodnjo. Postavitev interaktivnega 3D konfiguratorja, nameščenega na spletni strani, omogoča prijazno in enostavno uporabniško izkušnjo, hkrati pa omogoča pridobitev vseh potrebnih tehničnih in drugih dokumentov na kraju samem. Rezultat projekta je torej vzpostavljen celosten poslovno-proizvodni digitalni ekosistem na temelju Pametne tovarne, proizvodnje v smeri Industrije 4.0, izkušnje kupcev in zunanjih deležnikov ter digitalne optimizacije upravljanja delovnih in proizvodnih kapacitet podjetja (avtomatizacija, digitalna alokacija virov).  Inovativnost se kaže v dovršenemu konfuiguratorju in AR aplikaciji, ki sta neposredno povezana s proizvodnim in nabavnim procesom ter avtomatsko proizvodno linijo.

 

»Nominacija nam pomeni potrditev pravilne odločitve smeri razvoja podjetja, saj smatramo, da je poleg nesporne kvalitete produkta, pomembna tudi vrhunska storitev in uporabniška izkušnja kupca s podjetjem. Digitalizacija je vsekakor nujno potrebna, v kolikor želimo utrditi našo konkurenčno prednost in pozicioniranje podjetja,« pravi direktor Matija Klinkon. Kot zelo pomembno prednost digitalizacije sistema izpostavlja funkcijo prilagoditve dizajna svetilke po meri kupca. »Kupec si namreč izdela svojo svetilko glede na potrebe prostora in si jo s pomočjo AR aplikacije postavi v realen prostor. Celoten proces predstavlja pomemben korak v smeri personalizacije uporabniških želja. Vsak produkt je namreč lahko unikaten. Hkrati pa s projektom dosegamo povezljivost vseh poslovnih funkcij, saj nam program avtomatsko generira kosovnice ter komplet tehnično dokumentacijo za proizvodnjo.«