Novice


DIGITALEUROPE: Prenosi podatkov v podatkovni strategiji (Data transfers in the data strategy - Understanding myth and reality)

Se Evropa zaveda vrednosti podatkov? Nadaljnji podatkovni prostori v proizvodnji, zdravstvu, transportu in kmetijstvu bodo namreč bistveni za podporo zelenemu digitalnemu prehodu. Seveda pa bi morali biti vzpostavljeni zaščitni ukrepi za zagotavljanje pravilne rabe podatkov in da se evropski podatki ne zlorabljajo.

DIGITALEUROPE V PUBLIKACIJI O RABI IN PRENOSU PODATKOV "Data transfers in the data strategy - Understanding myth and reality": "Pred dvema letoma je medsektorska študija pokazala, da devet od desetih evropskih podjetij prenaša osebne podatke izven Evrope. Ta podjetja so ugotovila, da so stroški izpolnjevanja zahtev, ki jih določa Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), že zmerni ali visoki. Manj kot eno leto pozneje so nadaljnje raziskave pokazale, da bi lahko Evropa do konca digitalnega desetletja izgubila približno 2 bilijona evrov rasti, če bi otežili prenose podatkov za sektorje v EU, ki so močno odvisni od podatkov, vključno z neosebnimi podatki."

Analiza v publikaciji prikazuje pravni labirint novih in obstoječih pravil za urejanje prenosov podatkov in dostopa do neosebnih podatkov s strani vlad držav zunaj EU. Ta regulativna negotovost bo škodovala podatkovno intenzivnim industrijam – natanko vrstam poslovnih modelov, ki jih želi EU spodbujati v svoji strategiji Digitalnega desetletja.

DIGITALEUROPE v poročilu predlaga:

Celotna publikacija na voljo TUKAJ!

 

Fotogalerija