Novice


DIGITALEUROPE: Desetletje digitalnega zdravja - od ambicij do dejanj

Evropskega digitalnega desetletja ne bo brez inovacij v zdravstvu. V naslednjih desetih letih moramo zdravstvene podatke narediti dostopnejše, da opolnomočimo bolnike, premagamo raka, najdemo boljše načine zdravljenja, podpremo zdravstvene delavce in vzpostavimo bolj odporne zdravstvene sisteme.

 

Digitalne tehnologije so vse bolj ključne za doseganje javnozdravstvenih ciljev. To je ena ključnih lekcij iz pandemije COVID-19, ki je ne smemo pozabiti. Kot vsako drugo orodje so tudi digitalne tehnologije učinkovite le, če so dostopne in uporabne za čim več ljudi.

Evropske pobude za zdravstveno unijo in prihajajoči Evropski prostor zdravstvenih podatkov (EHDS) so ključni mejniki v evropskem digitalnem zdravstvenem načrtu, saj bodo oblikovali načine zbiranja, izmenjave in uporabe zdravstvenih podatkov v državah članicah EU.

Desetletja digitalnega zdravja ne moremo uspešno oblikovati brez varnega, zaupanja vrednega in sodelovalnega digitalnega zdravstvenega ekosistema. DIGITALEUROPE je združil digitalno in zdravstveno industrijo, da bi prispeval k evropskim digitalnim ciljem. S tem poročilom želi DIGITALEUROPE vzpostaviti vključujočo razpravo o zaupanju, pravičnosti in etičnih posledicah izmenjave in uporabe zdravstvenih podatkov.

V prvem delu poročilo identificira štiri stebre, ki so potrebni za uspešno spodbujanje zaupanja v izmenjavo in uporabo zdravstvenih podatkov v Evropi:

V drugem delu poročilo predstavi 15 študij primerov članov DIGITALEUROPE, ki ponazarjajo, kako konkretne zdravstvene tehnologije, projekti zasebnih podjetij ter partnerstva med sektorji, akademskimi krogi in združenji pacientov gradijo e-zdravstvene storitve, osredotočene na paciente.

Preberite si celotno poročilo TUKAJ (pdf) ali TUKAJ (spletišče DIGITALEUROPE).

Fotogalerija