Novice


Univerza v Ljubljani na CERC gostila najboljše programerske ekipe

Na največjem in najbolj prestižnem univerzitetnem tekmovanju v računalništvu na svetu, International Collegiate Programming Contest (ICPC),  tričlanske ekipe študentov zastopajo svoje univerze v računalništvu oz. programiranju. Letos je 23. in 24. aprila Univerza v Ljubljani v sodelovanju z društvom ACM Slovenija prvič v Sloveniji gostila srednjeevropsko regionalno raven tekmovanja ICPC (Central Europe Regional Programming Contest - CERC).

Na tekmovanju za leto 2021, ki je bilo zaradi koronavirusa večkrat prestavljeno in sedaj izvedeno preko spleta, tako da so tekmovalci reševali naloge na domačih univerzah, so se ekipe soočile z dvanajstimi nalogami. Prva tri mesta med 61 sodelujočimi ekipami so zasedle ekipe s Poljske, ki so v petih urah tekmovanja rešile po osem nalog. Slovenijo so zastopale štiri ekipe z Univerze v Ljubljani, dve ekipi z Univerze v Mariboru in ena ekipa z Univerze na Primorskem. "Na tekmovanjih sodelujemo predvsem zato, ker nas programiranje zanima in ker nam je zabavno reševati tekmovalne naloge, saj predstavljajo svojevrsten izziv," je glavne razloge za udeležbo na tekmovanju povzel tekmovalec Urban Duh (Univerza v Ljubljani 2).

 

Najboljša med slovenskimi ekipami (Univerza v Ljubljani 1) je uspešno rešila pet nalog in dosegla 24. mesto. Job Petrovčič, član ekipe, pravi, da je pridobil veliko znanja algoritmov, ki jih pri študiju matematike ne bi, naučil se je pristopa do algoritmičnih problemov, metod za optimizacijo rešitev ter nadgradil pisanje kode, da je bolj strukturirana ter časovno učinkovita. "Naloge na programerskih tekmovanjih so včasih podobne nalogam ki se izvajajo na intervjujih za podjetja, kjer seveda lahko tako znanje pride prav," dodaja sotekmovalec Gregor Kikelj.

 

Konkurenčna prednost tekmecev

Srednjeevropska regija, ki vključuje ekipe iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije, je ena močnejših v svetovnem merilu. Ekipe iz te regije, ki napredujejo v svetovni finale, tam posegajo po medaljah. Čeprav so se v težki konkurenci slovenski tekmovalci dobro odrezali, bo uvrstitev slovenske ekipe v finale tekmovanja ICPC najbrž še nekaj časa ostala neizpolnjena želja. Tja v močni konkurenci napredujeta običajno zgolj najboljši ekipi.

 

Razlog za slabšo konkurenčnost slovenskih ekip v primerjavi s poljskimi ekipami je brez dvoma v tem, da imajo bruci poljskih univerz za seboj že 12 let obveznega pouka računalništva in informatike, slovenski pa zgolj eno. Ker imajo tekmovalci tega tekmovanja ključno znanje za digitalizacijo slovenske družbe, se jasno kaže, da imamo v Sloveniji še zelo veliko za postoriti.

Četrt stoletja Univerzitetnega programerskega maratona

Nacionalna raven tekmovanja je pod imenom Univerzitetni programerski maraton v Sloveniji organizirana pod okriljem društva ACM Slovenija (https://tekmovanja.acm.si/upm/) in redno poteka že četrt stoletja, od leta 1997 dalje. Na njem sodelujejo ekipe iz Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Tekmovanje je doseglo vrhunec pred koronavirusno krizo, ko se ga je udeležilo 60 ekip, medtem ko je v letu 2021 sodelovalo 43 ekip s skupno 123 tekmovalci.

 

Zgodovina tekmovanja ICPC sega še dlje, in sicer v leto 1970 na Teksaški univerzi A&M. Tekmovanje je hitro pridobilo popularnost v ZDA in Kanadi in je od leta 1977 organizirano vsako leto. Leta 1989 je tekmovanje preraslo lokalne okvire in se razvilo v večnivojsko globalno tekmovanje univerz pod okriljem fundacije ICPC in sedežem na Univerzi v Baylorju v ZDA. Na regionalni ravni je v zadnjih letih sodelovalo skoraj 60.000 študentov z več kot 3.400 univerz iz preko stotih držav, medtem ko je udeležba na lokalni ravni ocenjena na preko 300.000 študentov.

 

V Ljubljani še dve izvedbi CERC

V prihodnjih dveh letih, ko bo tekmovanje prav tako organizirano v Ljubljani, organizatorji upajo, da bodo lahko udeležence sprejeli v živo v Sloveniji na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, prvič že jeseni na tekmovanju za leto 2022. Uspešna organizacija takega dogodka je plod številnih prizadevanj društva in posameznikov ACM Slovenija. Z UL FRI so k izvedbi tekmovanja prispevali Andrej Brodnik (vodja tekmovanja), Tomaž Hočevar (vodja znanstvenega sveta) ter Gašper Fijavž in Luka Fuerst s predlogoma nalog.

 

Rezultati ICPC CERC 2021

1. University of Wroclaw 1
2. Jagiellonian University in Krakow 1
3. Jagiellonian University in Krakow 3

...

24. UL: Gregor Kikelj, Job Petrovčič, Domen Hočevar (5 nalog)
26. UL: Marko Hostnik, Urban Duh, Žiga Željko (5 nalog)
32. UM: Mitja Žalik, Vid Keršič, Mitko Nikov (3 naloge)
33. UL: Daniel Sami Blažič, Jakob Schrader, Patrik Žnidaršič (3 naloge)
45. UL: Bor Grošelj Simić, Matevž Miščič, Jon Mikoš (2 nalogi)
55. UM: Jakob Kordež, Martin Domajnko (1 naloga)
60. UP: Ina Bašić, Jelena Glišić, Ajla Šehović (1 naloga)


 


Fotogalerija