Novice


IKT FINANCE: Tajnica je postala IT-strokovnjakinja

Vlado Kadunec v IKT Financah: "IT-podjetja si po najrazličnejših poteh prizadevajo pridobiti nove kadre – med drugim organizirajo interne izobraževalne programe, v katere se lahko vključijo tudi kandidati, ki o IT nimajo nobenega predhodnega znanja, jih pa takšno delo zanima. Lakota po IT-kadrih je velika. Podjetja jih iščejo z lučjo ob belem dnevu, kronično primanjkuje vseh profilov. Medtem ko podjetja težko najdejo kadre, ki bi jih zaposlila, narašča število espejevcev normirancev v IT."

Zaradi pomanjkanja kadra so v podjetju Endava odprti tudi za kadre, ki nimajo izobrazbe iz področja IKT. »Zelo dobro se zavedamo, da je trenutno povpraševanje po IT-kadru na trgu dela veliko večje od ponudbe. Kratkoročnih rešitev tega izziva ni, temelj dolgoročnih rešitev pa je strateško izobraževalno in karierno usmerjanje generacij, ki so šele na začetku svojega šolanja,« je povedala Maja Brajković, direktorica poslovne enote Endava Slovenija.

O tem, kaj bi morali narediti uveljavljeni izobraževalni sistemi, da bi zapolnili pomanjkanje IT-kadrov, so aprila pretresali na posvetu o problematiki pomanjkanja IKT-strokovnjakov, ki ga je organiziralo Združenje za informatiko in telekomunikacije(ZIT) pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Za IKT Finance je spregovoril tudi Direktor ZIT Nenad Šutanovac. Šutanovacje poudaril, da digitalizacija prinaša dvig produktivnosti organizacij in veča njihovo konkurenčnost na trgu, digitalne kompetence pa potrebujejo že tako rekoč vsi profili delovnih mest. Hkrati velja, da za uspešno digitalizacijo potrebujemo bistveno več IKT-strokovnjakov, ki jih že zdaj v Sloveniji primanjkuje nekaj tisoč. Zato izobraževanje tovrstnih strokovnjakov zahteva več pozornosti, saj je izhod iz našega šolskega sistema premajhen, odliv v tujino ali k tujim delodajalcem pa prevelik.

Vabljeni k branju celotnega članka. 

Fotogalerija