Novice


Arhiv: EK predstavila nov predlog akta o podatkih (Data Act)

Evropska komisija je predstavila predlog akta o podatkih (Data Act), ki naj bi olajšal dostop do podatkov in njihovo uporabo. Data Act naj bi prinesel nova pravila, ki za vse gospodarske sektorje določajo kdo lahko uporablja podatke, ustvarjene v EU ter kdo lahko dostopa do njih. Nov zakon o podatkih bi zagotovil pravičnost v digitalnem okolju, spodbujal konkurenčni trg podatkov, odprl priložnosti za inovacije, ki jih spodbujajo podatki, in zagotovil dostopne podatke za vse. Data Act bi spodbudil konkurenčen podatkovni trg, omogočil inovacije na podlagi podatkov ter povečal dostop podatkov – tudi za posameznike in SMP.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica Evropske komisije je dejala: "Potrošnikom in podjetjem želimo dati še več nadzora nad tem, kaj lahko storimo z njihovimi podatki, želimo pojasniti, kdo lahko dostopa do podatkov in pod kakšnimi pogoji. To je ključno digitalno načelo, ki bo prispevalo k ustvarjanju trdnega in pravičnega podatkovno vodenega gospodarstva in vodilo digitalno preobrazbo do leta 2030."

 

Na Združenju za informatiko in telekomunikacije spremljamo delo Evropske komisije, vlade in najbolj pomembnih evropskih združenj. V kratkem  bomo  objavili tudi stališče ZITa.


Več si lahko preberete tukaj:

>> DIGITALEUROPE

>> EUROCHAMBERS

 >> BDVA

 >> IDSA

 

Fotogalerija