Novice


Glas gospodarstva: Umetna inteligenca spreminja obraz kibernetske varnosti

Mitja Trampuž v posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: S pospešeno digitalizacijo družbe se pojavljajo tudi njene negativne posledice, in sicer v obliki novih ranljivosti za kibernetske napade. Večina podjetij in organizacij danes ni pripravljenih na sodobne kibernetske grožnje, medtem pa sodobni kibernetski kriminal s pomočjo umetne inteligence doživlja preporod in izjemno rast.


  • "Ker tri četrt podjetij zagotavlja le osnovno raven kibernetske zaščite, je prostor za napade na podjetja in organizacije ogromen in postaja tudi vse večji.
  • Treba se je zavedati, da bodo novi, še neuporabljeni ali neodkriti načini uporabe UI povzročili še večje spremembe, kot jih poznamo sedaj."

"Poročilo »Kibernetska varnost za mala in srednja podjetja«, ki ga je junija letos predstavila Agencija EU za kibernetsko varnost (ENISA), kaže, da danes več kot 70 % podjetij zagotavlja le osnovno raven kibernetske zaščite. Ta običajno vključuje izvajanje rezervnih kopij, namestitev protivirusnega programa in požarne pregrade ter kolikor toliko redno posodabljanje programske opreme. Kar pomeni, da je prostor za napade na podjetja in organizacije ogromen in postaja tudi vse večji. Sodobni kriminalci v svoja orodja že uvajajo umetno inteligenco (UI), kar predstavlja še večjo grožnjo."

Vabljeni k branju celotnega članka TUKAJ. 

Fotogalerija