Novice


Glas gospodarstva: Za okrepitev tehnološke suverenosti Evrope 2 mrd EUR

Ana Vučina Vršnak v  posebni novembrski izdaji revije Glas gospodarstva - digitalizacija: Evropska komisija je v okviru programa za digitalno Evropo novembra letos sprejela tri delovne programe, v katerih so opisani cilji in posebna tematska področja, ki jim bo namenjeno skupno 1,98 milijarde evrov. 


  • "1,38 mrd EUR bo namenjenih umetni inteligenci, prostoru v oblaku in podatkovnim prostorom, infrastrukturi za kvantno komunikacijo, naprednemu digitalnemu znanju in spretnostim ter široki uporabi digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi.
  • 269 mio EUR bo namenjenih področju kibernetske varnosti."

"Namen programa za digitalno Evropo je okrepiti tehnološko suverenost Evrope in na trg pripeljati digitalne rešitve, ki bodo koristile državljankam in državljanom, javnim upravam ter podjetjem. Začelo se je evropsko digitalno desetletje Prvi sklop delovnih programov vključuje strateške naložbe, ki bodo ključne pri uresničevanju ciljev Komisije za evropsko digitalno desetletje. Pri naložbah v okviru glavnega delovnega programa do konca leta 2022, vrednega 1,38 mrd EUR, bo poudarek na umetni inteligenci, prostorih v oblaku in podatkovnih prostorih, infrastrukturi za kvantno komunikacijo, naprednem digitalnem znanju in spretnostih ter široki uporabi digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi. Komisija je objavila tudi dva posebna delovna programa: prvi, katerega proračun znaša 269 mio EUR do konca leta 2022, se osredotoča na financiranje na področju kibernetske varnosti, drugi, s proračunom v višini 329 mio EUR do konca leta 2023, pa na vzpostavitev in delovanje mreže evropskih vozlišč za digitalne inovacije."

Vabljeni k branju celotnega članka TUKAJ. 

Fotogalerija