Novice


Kakšne profile in spretnosti s področja programske opreme resnično potrebujemo v Evropi?



“Razvijalci/ke” so v Evropi najbolj iskani strokovnjaki v sektorju programske opreme. Ta trend bo v prihodnje še bolj izrazit. Podjetja prihodnosti bodo potrebovala tudi kader, ki bo dobro razumel vsakodnevne poslovne aktivnosti v podjetjih. V delovno okolje bo nujno vključiti mehke veščine in poslovno znanje.  Posamezniki bodo morali biti usposobljeni z veščinami s področja programske opreme, kot tudi razumeti čemu služi programska oprema v naših organizacijah.

“Razvijalec-ka” je eden izmed najbolj iskanih profilov na področju programske opreme

Svetovni gospodarski forum je v svojem poročilu o prihodnosti delovnih mest za leto 2020 - The Future of Jobs Report - navedel 20 profilov, za katere bo povpraševanje na trgu dela naraslo. Skoraj vsa delovna mesta na tem seznamu so povezana z IKT – razvijalci/ke programske opreme pa so na 10. mestu. To je trend, ki ga v veliki meri potrjujejo tudi naše nedavne ugotovitve, kjer je 45 % organizacij ocenilo, da bodo v naslednjih petih letih potrebovale dodatne razvijalce/ke programske opreme.

 

 

Poročilo ESSA 2021: “Europe’s Most Needed Software Roles and Skills” -  “Potreba po dodatnih kadrih glede na poklicni profil”

 

Poročilo European Software Skills Alliance (ESSA) gre še globje in okvirno opredeli najbolj iskane spretnosti med strokovnjaki za programsko opremo.

Ni potrebno posebej poudarjati, da so najbolj zahtevane trde veščine znanje programiranja, kot je znanje programskih jezikov Java, Javascript, SQL, HTML, PHP, C ++, C#in Python. Pomembno pa je, da strokovnjaki za programsko opremo dobro razumejo tudi načela programiranja, da se lahko hitro in lažje prilagodijo novim programskim jezikom.

Ključne so tudi mekhe in poklicne veščine

Če se ponovno poglobimo v napovedi Svetovnega gospodarskega foruma (2020), lahko le potrdimo in priporočamo zaposlenim s področja programske opreme, naj poleg razvijanja svojih trdih sposobnosti, vlagajo tudi v netehnične veščine, kot so osebne “mehke” veščine ali medosebne veščine: kritično razmišljanje in analiziranje, samoupravljanje, timsko delo in komunikacijske sposobnosti.

 

Poročilo ESSA 2021: “Europe’s Most Needed Software Roles and Skills” - “Mehke in druge veščine za razvijalce/ke programske opreme ”

 

Seveda se mehkih veščin težje priučimo, če se opiramo le na teoretično znanje. Zato je pomembno, da se v kurikulume in usposabljanja bolj sistematično uvaja projekte iz vsakdanjega življenja.

Prav tako je potrebno razvijati veščine, povezane s poklicem.

»Od poučevanja določenih IT veščin je pomembnejše, da se zaposleni priuči razumevanja poslovanja. Le če posameznik razume komu in za kaj so namenjene rešitve programske opreme, lahko razvije koristen izdelek."

Naše poročilo kaže, da so potrebne veščine upravljanja varnosti, agilno vodenje projektov in imeti vpogled v vse faze razvoja programske opreme. Strokovnjaki za programsko opremo, ki razumejo posel, so tista dodana vrednost, ki jih organizacije in delodajalci iščejo - zdaj in v prihodnosti.

 

Odkrijte vse ključne ugotovitve

Oktobra 2021 je ESSA objavila celotno poročilo o trenutnih (in prihodnjih) potrebah po programskih spretnostih v Evropi.

 

>> Dostopajte do celotnega poročila<<

 

V naslednjem koraku bomo zaključke poročila obravnavali v obsežnem dokumentu - Evropski strategiji programskih veščin (the European Software Skills Strategy). Za več informacij o pobudi obiščite www.softwareskills.eu.

Fotogalerija