Novice


Kakšna bo prihodnost pametnih skupnosti?

Kakšna bo prihodnost pametnih skupnosti?


Mednarodna konferenca 1st Southeast Europe Smart Society Conference, ki jo je organizirala IKT horizontalna mreža ob podpori Združenja za informatiko pri GZS, je privabila 150 udeležencev, ki so lahko spoznali aktivnosti slovenske države za pospešitev razvoja pametnih skupnosti ter si ogledali dobre prakse iz širše regije. Vrhunec dogodka je predstavljal podpis evropske in nacionalne deklaracije za pospešitev digitalne preobrazbe mest.


Konferenca, ki je bila namenjena predvsem vodilnim predstavnikom slovenskih in regionalnih lokalnih skupnosti, občinam ter občinskim/regionalnim razvojnim agencijam ter podjetjem, ki razvijajo rešitve za pametna mesta, je že v svoji prvi izvedbi navdušila. Predavatelji so udeležencem pokazali pasti in priložnosti implementacije evropske strategije pametnih skupnosti in mest. V njih bo tehnologija igrala veliko vlogo, prednjačile pa bodo odprte platforme, odprti podatki ter standardizirani (poenoteni) programski vmesniki. Programski arhitekti rešitev v pametnih mestih bodo morali zagotoviti združljivost podatkovnih modelov, saj bo celovita in povezana uporabniška izkušnja meščanov in obiskovalcev mesta ključni indikator uspeha.

Slovesni podpis deklaracij

 

Konferenco 1st Southeast Europe Smart Society Conference sta obeležila dva svečana podpisa. Na njej sta bili namreč podpisani Slovenska nacionalna deklaracija za pametno družbo in Deklaracija EU o pametnih mestih in skupnostih. Evropska unija je pripravila evropsko deklaracijo »JOIN, BOOST, SUSTAIN«, s podpisom katere so se odločevalci na vseh ravneh javne uprave (lokalna uprava, regionalna, državna uprava, EU) zavezali k združitvi moči pri spodbujanju trajnostne digitalne preobrazbe mest in skupnosti v EU.

 

Podpisniki so se tako zavezali za načrtno strateško partnersko povezovanje v Sloveniji ter gradnjo pametnih mest in skupnosti, skladno z usmeritvami Evropske unije. S podpisi evropske deklaracije »JOIN, BOOST, SUSTAIN« mestnih občin Ljubljana in Novo mesto, občin Litija in Logatec in Šmartno pri Litiji ter evropskega poslanca g. Bogoviča, je Slovenija druga država v EU, ki je pristopila k podpisu in tako potrdila zavezo k trajnostni digitalni preobrazbi mest in skupnosti. 


S podpisom EU deklaracije je Slovenija na prvem mestu po številu podpisnikov v okviru EU.

Dostop do seznama podpisnikov

 

 

Na konferenci je nacionalno deklaracijo že podpisalo 35 udeležencev. S proaktivnim vključevanjem v evropske iniciative podpisniki vidijo priložnost za pospešen razvoj trajnostno usmerjene pametne družbe v Sloveniji.

 

Slovensko nacionalno deklaracijo za pospešitev digitalne preobrazbe mest, vasi in skupnosti v trajnostno usmerjeno pametno družbo lahko najdete spodaj v priponki, ki jo lahko podpisano posredujete na naslov Gospodarska zbornica Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana ali na e-naslov ikthm@gzs.si.

Vabljeni tudi, da podpišete Evropsko deklaracijo, ki je dostopna na spletni strani living-in-eu.

Spodaj v novici so dodane tudi predstavitve iz konference.

Foto: Kraftart

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija