Novice


Intervju z Emily Mansfield: Kaj bo prinesla umetna inteligenca našim družbam in gospodarstvom?

Emily Mansfield pogosto nastopa v medijih s komentarji evropske politike in gospodarstva in je udeleženka razprav, ki jih organizirajo evropski parlament in think-tanki, kot so Chatham House, Institute for International and European Affairs, Transparency International, ResPublica itd. Nedavno je kot uvodna govornica nastopila na konferenci GoDigital v organizaciji Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS – z odmevnim predavanjem, kako bo umetna inteligenca spremenila naša gospodarstva, industrije in družbe.

Kaj bo prinesla umetna inteligenca našim družbam in gospodarstvom?


Če nam je všeč ali ne, bo umetna inteligenca imela posledice vsepovsod po naših družbah. Recimo, lahko bomo uporabljali napovedovalno analitiko, ki bo oblikovala digitalne dvojčke naše opreme. Tako da bomo vedeli, kdaj je optimalni čas, da jo servisiramo. Velike nove možnosti bodo tudi v medicini. Recimo, s skeniranjem očesne mrežnice in uporabo ustreznega softvera bomo lahko zaznavali bolezni in jih zdravili. Potem je tu strojno učenje, ki bo pomembno tudi za javni sektor …


 V Združenem kraljestvu že imamo »pametne« ceste, ki sproti zaznavajo gostoto prometa, same nastavljajo omejitve hitrosti in po potrebi za vožnjo odpirajo tudi dodatne, odstavne pasove. Vse poteka povsem avtomatizirano, prek posebnega softvera. Kar zadeva trgovino na drobno, že zdaj mobilni telefoni hranijo množico podatkov o nakupovalnih vzorcih potrošnikov. Te je mogoče uporabiti za personalizirana priporočila.

V ZDA obstaja celo družba, ki proizvaja kolekcije oblačil glede na osebne okuse potrošnikov. Pri tem, recimo, uporablja izkušnje astrofizikov, ki ugotavljajo podobnosti med zvezdami na nočnem nebu, in jih prilagaja kupnim vzorcem potrošnikov. V finančnem sektorju smo opravili raziskavo, ki je pokazala, da že polovica bank pri rutinskih opravilih uporablja virtualne pomočnike, njihovi uslužbenci pa se lahko ukvarjajo z bolj zapletenimi vprašanji. Še bi lahko naštevala, možnosti za uporabo umetne inteligence je res veliko.

 

Več si lahko preberete v intervjuju Sobotne priloge Dela

Pripete datoteke

Fotogalerija