Novice


MO RS in IKT podjetja v skupen razvoj tehnoloških rešitev na področju obrambne varnosti



Evropska komisija je 19. marca 2019 sprejela delovne programe za sofinanciranje skupnih projektov na področju obrambne industrije v obdobju 2019–2020 v vrednosti do 500 milijonov EUR. Dodatnih 25 milijonov EUR pa je v letu 2019 v okviru pripravljalnega ukrepa za obrambne raziskave (PADR)  namenjenih še za podporo skupnim raziskovalnim projektom.

 V ta namen sta  Združenje za informatiko in telekomunikacije in IKT horizontalna mreža 28. marca 2019 organizirala uvodno srečanje s predstavniki Ministrstva za obrambo RS in IKT slovenskimi podjetji, z namenom možnosti sodelovanja na obrambnih in varnostih programih v Sloveniji in v okviru EU programov.

Z bolj povezovalnim pristopom, osredotočenim na aktivnosti  iskanja tehnoloških rešitev z inovativno in varno uporabo tehnologij, želimo slovenskim IKT podjetjem omogočiti tudi vključevanje v mednarodne konzorcije in programe sofinanciranja skupnih projektov evropske obrambne industrije, kjer se v okviru EU pričakujejo zelo velika vlaganja. Pogoji za sodelovanje na področju obrambe so specifični, zato je pripravljenosti MO RS-a, da skupaj pristopimo k razvoju, zelo dobrodošla.

K sodelovanju so bila povabljena vsa podjetja in raziskovalno razvojne organizacije s področja IKT, ki s svojimi kompetencami in rešitvami delujejo na področjih kot so: umetna inteligenca, strojno učenje, optimizacijski algoritmi, podatkovna analitika , strojni vid, virtualna resničnost, obogatena resničnost, tehnologije kibernetske varnosti, internet stvari, lokacijski podatki in storitve, avtonomna vozila, storitve v oblaku in digitalne platforme, tehnologija veriženja blokov, funkcionalna elektronika.

Fotogalerija