Novice


Bela knjiga: Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost

Neprofitna fundacija FIWARE je izdala belo knjigo "Pametna digitalna ekonomija in odprtokodnost" (White Paper on Smart Digital Economy - What Has Open Source Gotta Do With It?). Pri nastajanju dokumenta je sodelovala tudi IKT horizontalna mreža. 



Inovacije na področju umetne inteligence (npr. samovozeči avtomobili, kibernetska varnost, pametne kamere, droni, roboti, itd.) so pomagale pametnim mestom postati digitalna urbana okolja na mnogih področjih: od optimizirane logistike do odkrivanja goljufij. Ti sistemi postajajo vse bolj zmogljivi, naš svet pa tako učinkovitejši. Odprtokodni sistemi imajo v digitalni urbani preobrazbi mest pomembno vlogo. Odprtokodne inovacije so v ospredju pri zagotavljanju, da se procesi, ki temeljijo na programski opremi,  odločanju in izkušnjah končnih uporabnikov izvajajo na trajnosten in stroškovno učinkovit način.

Pro soustvarjanju bele knjige je sodelovalo več deset članov in partnerjev FIWARE, med njimi tudi IKT horizontalna mreža. Poudarek dokumenta je na tem,  kako lahko mesta s praktičnega vidika premišljeno napredujejo v svoji digitalni preobrazbi prek odprtokodnih inovacij. Slovenija je izpostavljena kot primer dobre prakse na področju odprtokodnosti in odprtih standardov. Slovenija je namreč "prva država v Evropi, ki je od svojih mest zahtevala uporabo CEF Context Broker in uporabo MIM (Minimal Interoperability Mechanisms) pri izvajanju strategij za pametna mesta in regije".

Vabljeni k branju celotnega dokumenta TUKAJ. 

 

Fotogalerija