Novice


Arhiv: Uspešno poslovanje IKT sektorja v letu 2019

Statistični urad RS je objavil raziskavo poslovanja IKT sektorja v letu 2019. Gre za podjetja, ki so ključna za digitalno preoblikovanje gospodarstva, saj omogočajo digitalno preoblikovanje poslovnih procesov, razvoj programskih rešitev in novih poslovnih modelov.

Uspešno poslovanje IKT sektorja:

  • IKT sektor je v 2019 posloval uspešno, saj je povečal tako prihodke (+6,9%), dodano vrednost (+ 11,8%, +7,1% več za zaposlenega) kot tudi število zaposlenih (+4%). Pri čemer rast mase plač kaže, da se je dvignila tudi povprečna plača v sektorju.   
  • Najpomembnejši je storitveni del IKT sektorja, ki predstavlja kar 91% dodane vrednosti celotnega sektorja in ustvarja tudi večjo rast od proizvodnega dela. Pri čemer največjo rast dodane vrednosti dosegajo podjetja v dejavnosti J62 – Računalniško programiranje,in to  kar 18% .

"V ZIT smo ponosni na uspešen razvoj in rast IKT panoge, še posebej na krepitev storitvenega sektorja, ki ustvarja lastne rešitve in storitve , saj tako ustvarja pomemben del slovenske digitalne ekonomije," je povedal Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Več si lahko preberete tukaj.

Fotogalerija