Novice


Arhiv: Poziv GZS in DIGITALEUROPE glede proračuna EU za pospeševanje digitalizacije



V četrtek, 20. februarja, se bodo evropski voditelji v Bruslju zbrali na izrednem zasedanju Evropskega sveta, kjer bodo odločali o večletnem finančnem okvirju EU. Proračun je najmočnejše orodje za pospeševanje digitalne preobrazbe naše družbe, zato je nujno, da povečamo naložbe v digitalno infrastrukturo in digitalne kompetence, da lahko naša podjetja s pomočjo digitalizacije napredujejo in nam pomagajo pri ohranjanju evropskega načina življenja.

 

V ta namen  smo skupaj z združenjem DIGITALEUROPE pripravili pobudo in dopis, ki ga je podpisala Gospodarska zbornica Slovenije in  Združenje za informatiko in telekomunikacije ter ga poslalo Predsedniku Vlade RS Marjanu Šarcu, ki se bo v četrtek udeležil izrednega vrha o proračunu EU.


 

V Sloveniji ima digitalizacija potencial v višini 2,1 milijarde EUR dodatnega BDP letno na podlagi pobud in ukrepov, ki jih lahko izvaja vlada. Ključne pobude države so podpiranje naložb v digitalne tehnologije in gradnja digitalnih kompetenc. S takšno podporo lahko Slovenija bistveno hitreje raste na indeksu digitalne ekonomije in družbe EU (indeks DESI) ter pripomore k večji konkurenčnosti gospodarstva, dvigu produktivnosti in povečanju našega izvoza.

 

Da resnično pripravimo Slovenijo in Evropo na digitalno dobo, Združenje za informatiko in telekomunikacije, GZS in DigitalEurope predlagamo, da se:

 

  • Poveča delež porabe proračuna EU za digitalno preobrazbo na 1o%. Trenutno znaša približno 3%.

 

  • Poveča program Digital Europe z 9,2 milijarde EUR na 25 milijard EUR ( s tem bi se maksimalno izkoristil kratkoročni in srednjeročni vpliv na dvig digitalnih kompetenc, razvoj MSP in AI v EU.)

 

  • Namenijo posebni izdatki za digitalne inovacije iz drugih programov financiranja (npr. skupna kmetijska politika ali kohezijska politika).

 

  • Poveča skupno financiranje raziskav in razvoja z 2% na 3% BDP EU.

 

Pobudo za večji proračun EU, primernega za digitalno dobo, je podpisalo 24 nacionalnih digitalnih združenj.

 

Več o podpisu pobude si lahko preberete tukaj.

Mediji o nas:

https://www.dnevnik.si/1042922692

 

 

Fotogalerija