Novice


Kako spodbuditi inovativne ideje in jih vključiti v spremembe?

16.1. 2020 smo na IKT- hm izvedli delavnico z naslovom Načrtovanje v procesih digitalne transformacije.

Prilagajanje na spremenjene pogoje poslovanja v obdobju hitre digitalizacije zahteva razvoj novih konceptov poslovanja, izdelkov in storitev. Razvojni cikli so vedno krajši in poleg vlaganj v razvoj zahtevajo razvoj lastnih inovacij. Preverjanje novih konceptov in rešitev šele v fazi uvedbe ali proizvodnje predstavlja veliko tveganje in izgubo časa ter nepotrebne stroške.

 

Namen delavnice Načrtovanje sprememb v procesih digitalne transformacije je bil s praktičnimi nalogami usposobiti načrtovalce sprememb v poslovnih procesih ali uporabniških rešitvah v spretnostih izdelave konceptov, argumentiranja rešitev in sodelovanja v eksperimentih (igrah vrednotenja) in obvladovanju tveganj uvajanja transformacijskih sprememb.  

Sodelujoči so aktivno sodelovali v aktivnostih izdelave transformacijskega koncepta spremembe uporabniške izkušnje mikro podjetja. Koncept transformacijskega projekta je skozi procesov od idetnifikacije potrebne spremembe do potrditve načrta sprememb na primeru iz prakse osvetlil vidike tveganj transformacijskih projektov, poudaril potrebe po celovitosti sprememb :

  • ljudje, tehnologije, procesi

  • specifičnosti digitalne transformacije  uporabniške izkušnje

  • pomembnosti obvladovanja sprememb in vlogo vodij

Z aktivnim sodelovanjem v eksperimetnu (igri vrednotenja) so se udeleženi seznanili s koristmi eksperimentiranja pri vrednotenju predlaganih rešitev in inoviranju predlagane rešitve s številnimi koristnimi predlogi.

Na primeru podjetja, ki je poslovalo na robu eksistence in danes uspešno posluje, so se udeleženci seznanili z metodologijo in tehnikami, ki pomagajo odgovoriti na naslednja vprašanja:

Kako skrajšati čas načrtovanja sprememb?
Kako preveriti ustreznost načrtovanih sprememb?
Kako spodbuditi inovativne ideje in jih vključiti v spremembe?
Kako zmanjšati tveganja uvedbe?
Kako prilagajanje na spremembe vzpostaviti kot stalen proces?

Delavnico so vodili Mihael Nagelj , specialist s področja organizacije informacijskih sistemov z dolgoletnimi izkušnjami na področju načrtovanja razvoja in operativnega delovanja kompleksnih rešitev IKT, Andrej Telban, specialist managementa v izobraževanju in prof. športne vzgoje. V okviru razvoja  metodologije »Razvoj konceptov in eksperimentiranje«,  je zaključil usposabljanje v Nato šoli ter Primož Kalan, direktor in solastnik podjetja Kvants-Visart d.o.o., ki se z digitalno transformacijo podjetij in digitalnim marketingom uspešno ukvarja že 10 let in pomaga podjetjem digitalizirati poslovanje.

Več si lahko ogledate v gradivu, ki ga prilagamo spodaj.

Fotogalerija

Fotogalerija